یاداشتهای یک مبارز:
1_ترک جهاد گناهی است کبیره.
(الزواجرعن اقتراف الکبائز هیثمی ج2/163)
2_ترک جهاد عامل هلاکت در دنیا و آخرت و فساد است.
اما در دنیا به این علت که ترسو و بزدل وقتی نمی تواند با افراد هم سن وسال خویش بجنگد ونمی تواندازخویش دفاع نماید؛ ذلیل برده وتابع می گردد:
فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرّاً لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ (81) فَلْيَضْحَكُواْ قَلِيلاً وَلْيَبْكُواْ كَثِيراً جَزَاء بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ
(سوره توبه/80/81)
خانه نشینان از اینکه از رسول خدا واپس کشیده اند شادمانند و نخواستند با مال هاو جانها یشان در راه خدا جهاد و پیکار نمایند و می گویند:در گرما حرکت نکنید.بگو:اگر دانا بودند می فهمیدند که آتس دوزخ بسیار گرمتر و سوزانتر است. باید اندکی بخندند و بسیار گریه کنند.این جزای کارهایی است که می کنند.
ودرراه خدا انفاق کنید و خودرا با دستهای خویش به هلاکت نیفکنید ونیکی کنید.همانا خداوند نیکو کاران را دوست میدارد.
3_ترک جهاد و اظهارترک جهاد و اظهارجبن وبزدلی از آثار نفاق و لوازمات آن است.
آیا نمی بینی کسانی که بدیشان گفته می شد:دست از جنگ بدارید و نماز را برپادارید و زکات را بپردازید. اما وقتی که جنگ بر آنان فرض گردید. بدین هنگام دسته ای از ایشان از مردم هما نگونه ترسیدند و هراس برداشتند که از خدا ترس و هراس داشتند: وبلکه بیشتر هم دچار خوف و وحشت شدند!وگفتند: بار پروردگارا: چرا جنگ را برما فرض کردی؟ چه می شد اگر به ما فرصت می دادی.بگو:
قُلْ مَتَاعُ الدَّنْيَا قَلِيلٌ وَالآخِرَةُ خَيْرٌ لِّمَنِ اتَّقَى وَلاَ تُظْلَمُونَ فَتِيلاً
(سوره نساء/77)
کالای دنیا اندک است و آخرت برای کسی که پرهیزگار باشد بهتر است وکمترین ستمی بر شما نشود.
وپیامبر _ صلی الله علیه و سلم _ می فرماید: هرکس بمیرد وجهاد ننماید و یا در دل نیت آن را نداشته باشد ودرباره آن فکر نکند بر شعبه ای از نفاق مرده است.
4_ترک جهاد مصائب را دعوت می دهد.اگر کسی نه جهادنماید ونه وسیله و آله جهاد را برای مجاهدی فراهم کند ونه در غیاب مجاهدی سرپرستی خانواده اش را بعهده گیرد روز قیامت از همه زودتر خداوند براو عذابش را نازل خواهد کرد.
5_عذاب عمومی بر ترک جهاد.
هر قومی که جهاد فی سبیل الله را ترک کرد. خدا آن قوم را ذلیل کرده و هر کس امر به معروف ونهی از منکر را ترک نماید.خدا اورا به عذاب عمومی مبتلا می کند.
(خطبه سیدنا ابوبکر صدیق رضی الله عنه بعد از وفات رسول الله صلی الله علیه و سلم)
6_تارک جهادرا نمی توان فقیه کامل گفت:"بل کانوا لایفققیهون إلا قلیلا" از دین چیزی را نمی دانند مگر اندکی از ان را. که همانا ترک قتال باشد.
(تفسیر قرطبی ج16/180)
7_هر کس خدا را بدون علامت و اثری از جهاد ملاقات نماید در حالی او را دیده که در ایمان وی فرجه و رخنه ای وجود دارد.
(رواه الحاکم 2/79)
8_فساد ترک جهاد متعدی است؛بخصوص زمانی که امیر المومنین همه مسلمانان را به جهاد دعوت دهد و حفاظت شعایر اسلامی بر آن موقوف باشد. چون در آن وقت و بال ترک جهاد فقط به تارکین آن نرسیده؛ بلکه همه مسلمانان را در بر می گیرد.
در اثر غلبه کفار همه زنان؛اطفال ،کهنسالان و بسیاری از انسان های بی گناه شکار قتل و غارت شده؛ جان و مال آنان در معرض خطر قرار می گیرد؛ در این صورت منظور از عذاب؛ مصائب دنیوی وتکالیف می باشند.
چنانچه خداوند می فرماید:
وَاتَّقُواْ فِتْنَةً لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
(سوره انفال/25)
خویشتن را از بلا و مصیبتی بدور دارید که تنها دامنگیر کسانی نمی گردد که ستم می کنند و بدانید که خداوند دارای کیفر سخت و مجازات شدید است.
9_ترک جهاد سبب نزول بلا و ذلت است.
رسول الله _صلی الله علیه و سلم _ می فرماید:"اذا تبایعتم بالعینه و اخذتم اذناب البقر و رضیتم بالزرع و ترکتم الجهاد سلط الله علیکم ذلا لا ینزعه حتی ترجعوا الی دینکم" زمانی که بیع عینه نمودید و دم های گاو ها را گرفتید و راضی به زراعت شدید و جهاد را ترک کردید خداوند بر شما ذلت و خواری را مسلط خواهد ساخت که آن را تا مادامی که به دین تان بر نگشته اید از شما دور نخواهد ساخت.
(رواه ابو داود باسناد حسن)
10_ترک جهاد سبب موت حقیقی یا موت همت و قلب بنابر قول مفسرین است.
چنانچه خداوند می فرماید:
أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ خَرَجُواْ مِن دِيَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْيَاهُمْ إِنَّ اللّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَلَـكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَشْكُرُونَ
( سوره بقره/243)
آیا آگاهی کسانی که از خانه های خویش؛ در حالی که هزاران نفر بودند؛ از ترس مرگ بیرون رفتند. پس خدا بدیشان گفت: بمیرید. سپس خداوند آنان را زنده کرد. بی گمان خداوند فضل خویش را شامل مردم می سازد و لیکن بیشتر مردم شکر گذاری نمی کنند.
11_ترک جهاد سبب سرگردانی؛تحیر و منشأ فسق است.
چنانچه خداوند می فرماید:
قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الأَرْضِ فَلاَ تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ
( سوره مائده/26)
گفت: این سرزمین تا چهل سال بر آنان حرام است. در سرزمین سرگردان می گردند و بر قوم ستم پیشه و نافرمان غمگین مباش.
12_ترک جهاد سبب خسران و عذاب و گرفت الهی و محبت با دنیا و علامت نفاق و آمدن قومی دیگر بجای اقوام گذشته است.
يَا قَوْمِ ادْخُلُوا الأَرْضَ المُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَلاَ تَرْتَدُّوا عَلَى أَدْبَارِكُمْ فَتَنقَلِبُوا خَاسِرِينَ
( سوره مائده/21)
ای قوم من!به سر زمین مقدسی داخل شوید که خداوند دخول بدانجا را برای شما مقدر کرده است. و پشت نکنید تا زیانکارانه بر نگردید.
قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
(سوره توبه/24)
بگو: اگر پدران و فرزندان و برادران و همسران و قوم و قبیله شما و اموالی که بدست آورده اید و بازرگانی و تجارتی که از بی بازاری و بی رونقی آن می ترسید و منازلی که مورد علاقه شما است اینها در نظرتان از خدا و پیامبرش و جهاد در راه او محبوبتر است در انتظار باشید که خداوند کار خود را می کند؛ و خدا افراد نافرمان و فاسق را هدایت نمی فرماید.
إِلاَّ تَنفِرُواْ يُعَذِّبْكُمْ عَذَاباً أَلِيماً وَيَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَيْرَكُمْ وَلاَ تَضُرُّوهُ شَيْئاً وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
(سوره توبه/39)
اگر برای جهاد بیرون نروید خداوندشما را عذاب دردناکی می دهد و قومی را جایگزین تان می سازد که جدای از شمایند. و هیچ زیانی به خدا نمی رسانید و خدا بر هر چیزی تواناست.
أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوهُمُ الأَدْبَارَ (15) وَمَن يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِّقِتَالٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بَاء بِغَضَبٍ مِّنَ اللّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
(سوره انفال/15/16)
ای مومنان! هنگامی که با انبوه کافران روبرو شدید بدانان پشت می کنید. هر کس در آن هنگام بدانان پشت کند و فرار نماید. مگر برای تاکتیک جنگی یا پیوستن به دسته ای ,گرفتار خشم خدا خواهد شد و جایگاه او دوزخ خواهد بود و دوزخ بدترین جایگاه است.
و رسول اکرم_صلی الله علیه و سلم_می فرماید:
"اجتنبوا السبع الموبقات - و فیه - التولی یوم الزحف
از هفت چیز هلاک کننده اجتناب ورزید_که یکی از آنان فرار از میدان جنگ است.
(صحیح مسلم عن أبی هریره به حواله تفسیر قرطبی ج 7/243)
13_ترک جهاد شأن کسانی است که ایمان ندارند و در شک و تردیدند.
چنانچه خداوند می فرماید:
لاَ يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ وَاللّهُ عَلِيمٌ بِالْمُتَّقِينَ (44) إِنَّمَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فِي رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ (45)
(سوره توبه/44/45)
آنان که ایمان به خدا و روز آخرت دارند در انجام جهاد با مال ها و جان هایشان از تو اجازه نمی گیرند و خداوند به خوبی افراد پرهیزگار را می شناسد.تنها کسانی از تو اجازه می خواهند که به خدا و روز جزا ایمان ندارند و دل هایشان دچار شک و تردید است و در حیرت و سرگردانی خود بسر می برد.
14_منافقان تارک جهادند و مانع از آن.
فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرّاً لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ
(سوره توبه/81)
منافقان(خانه نشینان) از اینکه از رسول خدا واپس کشیده اند شادمانند و نخواستند با مالها و جان های خود در راه خدا جهاد و پیکار نمایند و میگویند در گرما حرکت نکنید. بگو: اگر دانا بودند می فهمیدند که آتش دوزخ بسیار گرمتر و سوزانتر است.
15_ترک جهاد کار بیماران قلبی و ترسوها است.
وَيَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا لَوْلَا نُزِّلَتْ سُورَةٌ فَإِذَا أُنزِلَتْ سُورَةٌ مُّحْكَمَةٌ وَذُكِرَ فِيهَا الْقِتَالُ رَأَيْتَ الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ يَنظُرُونَ إِلَيْكَ نَظَرَ الْمَغْشِيِّ عَلَيْهِ مِنَ الْمَوْتِ فَأَوْلَى لَهُمْ
(سوره محمد/21)
مومنان می گویند:کاش سوره ای نازل می شد, زمانی که سوره محکمی نازل می گردد منافقان بیمار دل را می بینی همچون کسی به تو نگاه می کنند که به سبب مرگ بی هوش افتاده است پس مرگ بر آنان باد.
16_فرار از جهاد هیچ سودی نداشته بلکه سبب ذلت و رسوایی است.
چنانچه خداوند می فرماید:
قُل لَّن يَنفَعَكُمُ الْفِرَارُ إِن فَرَرْتُم مِّنَ الْمَوْتِ أَوِ الْقَتْلِ وَإِذاً لَّا تُمَتَّعُونَ إِلَّا قَلِيلاً
(سوره احزاب/16)
بگو: اگر از مرگ یا کشته شدن فرار کنید:این فرار سودی به حال شما نخواهد داشت, و اگر سودی داشته باشد خدا بیش از چند روزی بهره مندتان نمی گرداند.
بَشِّرِ الْمُنَافِقِينَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذَاباً أَلِيماً (138) الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاء مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ أَيَبْتَغُونَ عِندَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ العِزَّةَ لِلّهِ جَمِيعاً (139)
(سوره نساء/138/139)
به منافقان مژده بده که عذاب دردناکی دارند. این منافقان کسانی هستند که کافران را بجای مومنان به سرپرستی و دوستی می گیرند. آیا عزت را پیش کافران می جویند؟ چرا که عزت و شوکت جملگی از ان خداست.
يَقُولُونَ لَئِن رَّجَعْنَا إِلَى الْمَدِينَةِ لَيُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ
(سوره منافقون/8)
می گویند: اگر به مدینه بر گشتیم باید افراد با عزت و قدرت, اشخاص خوار و ناتوان را از آنجا بیرون کنند. عزت و قدرت از آن خدا و پیامبرش و مومنان است ولی منافقان نمی دانند.
17_تر ک جهاد سبب افساد در زمین است.
وَلَوْلاَ دَفْعُ اللّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَّفَسَدَتِ الأَرْضُ وَلَـكِنَّ اللّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ
(سوره بقره/251)
و اگر خداوند برخی از مردم را به وسیله برخی دیگر دفع نکند, فساد زمین را فرا می گیرد ولی خداوند نسبت به جها نیان لطف و مرحمت دارد.
وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيراً وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ
(سوره حج/40)
اصلا اگر خداوند بعضی از مردم را بوسیله بعضی دیگر دفع نکند,دیرها و کلیساها و کنیسه ها و مسجدها که در آنجا خدا به کثرت یاد می شود تخریب و ویران می گردد. و به طور مسلم خدا یاری می دهد کسانی را که او را یاری دهند.خداوند نیرومند و چیره است.
18_بسیاری از مصلحت های بس بزرگ با ترک جهاد فوت می گردند.
مانند: اجر و ثواب,شهادت,غنیمت,تربیت ایمانی که بدون جهاد و از بین بردن کفار و بالا بردن شأن و شوکت مسلمین و داخل گرداندن مردم در اسلام هرگز بدست نمی آید.
خلاصه این که ترک جهاد همه منافع و اهداف اساسی آن را از بین می برد.
(الزواجرعن اقتراف الکبائز هیثمی ج2/163)
2_ترک جهاد عامل هلاکت در دنیا و آخرت و فساد است.
اما در دنیا به این علت که ترسو و بزدل وقتی نمی تواند با افراد هم سن وسال خویش بجنگد ونمی تواندازخویش دفاع نماید؛ ذلیل برده وتابع می گردد:
فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرّاً لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ (81) فَلْيَضْحَكُواْ قَلِيلاً وَلْيَبْكُواْ كَثِيراً جَزَاء بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ
(سوره توبه/80/81)
خانه نشینان از اینکه از رسول خدا واپس کشیده اند شادمانند و نخواستند با مال هاو جانها یشان در راه خدا جهاد و پیکار نمایند و می گویند:در گرما حرکت نکنید.بگو:اگر دانا بودند می فهمیدند که آتس دوزخ بسیار گرمتر و سوزانتر است. باید اندکی بخندند و بسیار گریه کنند.این جزای کارهایی است که می کنند.
ودرراه خدا انفاق کنید و خودرا با دستهای خویش به هلاکت نیفکنید ونیکی کنید.همانا خداوند نیکو کاران را دوست میدارد.
3_ترک جهاد و اظهارترک جهاد و اظهارجبن وبزدلی از آثار نفاق و لوازمات آن است.
آیا نمی بینی کسانی که بدیشان گفته می شد:دست از جنگ بدارید و نماز را برپادارید و زکات را بپردازید. اما وقتی که جنگ بر آنان فرض گردید. بدین هنگام دسته ای از ایشان از مردم هما نگونه ترسیدند و هراس برداشتند که از خدا ترس و هراس داشتند: وبلکه بیشتر هم دچار خوف و وحشت شدند!وگفتند: بار پروردگارا: چرا جنگ را برما فرض کردی؟ چه می شد اگر به ما فرصت می دادی.بگو:
قُلْ مَتَاعُ الدَّنْيَا قَلِيلٌ وَالآخِرَةُ خَيْرٌ لِّمَنِ اتَّقَى وَلاَ تُظْلَمُونَ فَتِيلاً
(سوره نساء/77)
کالای دنیا اندک است و آخرت برای کسی که پرهیزگار باشد بهتر است وکمترین ستمی بر شما نشود.
وپیامبر _ صلی الله علیه و سلم _ می فرماید: هرکس بمیرد وجهاد ننماید و یا در دل نیت آن را نداشته باشد ودرباره آن فکر نکند بر شعبه ای از نفاق مرده است.
4_ترک جهاد مصائب را دعوت می دهد.اگر کسی نه جهادنماید ونه وسیله و آله جهاد را برای مجاهدی فراهم کند ونه در غیاب مجاهدی سرپرستی خانواده اش را بعهده گیرد روز قیامت از همه زودتر خداوند براو عذابش را نازل خواهد کرد.
5_عذاب عمومی بر ترک جهاد.
هر قومی که جهاد فی سبیل الله را ترک کرد. خدا آن قوم را ذلیل کرده و هر کس امر به معروف ونهی از منکر را ترک نماید.خدا اورا به عذاب عمومی مبتلا می کند.
(خطبه سیدنا ابوبکر صدیق رضی الله عنه بعد از وفات رسول الله صلی الله علیه و سلم)
6_تارک جهادرا نمی توان فقیه کامل گفت:"بل کانوا لایفققیهون إلا قلیلا" از دین چیزی را نمی دانند مگر اندکی از ان را. که همانا ترک قتال باشد.
(تفسیر قرطبی ج16/180)
7_هر کس خدا را بدون علامت و اثری از جهاد ملاقات نماید در حالی او را دیده که در ایمان وی فرجه و رخنه ای وجود دارد.
(رواه الحاکم 2/79)
8_فساد ترک جهاد متعدی است؛بخصوص زمانی که امیر المومنین همه مسلمانان را به جهاد دعوت دهد و حفاظت شعایر اسلامی بر آن موقوف باشد. چون در آن وقت و بال ترک جهاد فقط به تارکین آن نرسیده؛ بلکه همه مسلمانان را در بر می گیرد.
در اثر غلبه کفار همه زنان؛اطفال ،کهنسالان و بسیاری از انسان های بی گناه شکار قتل و غارت شده؛ جان و مال آنان در معرض خطر قرار می گیرد؛ در این صورت منظور از عذاب؛ مصائب دنیوی وتکالیف می باشند.
چنانچه خداوند می فرماید:
وَاتَّقُواْ فِتْنَةً لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
(سوره انفال/25)
خویشتن را از بلا و مصیبتی بدور دارید که تنها دامنگیر کسانی نمی گردد که ستم می کنند و بدانید که خداوند دارای کیفر سخت و مجازات شدید است.
9_ترک جهاد سبب نزول بلا و ذلت است.
رسول الله _صلی الله علیه و سلم _ می فرماید:"اذا تبایعتم بالعینه و اخذتم اذناب البقر و رضیتم بالزرع و ترکتم الجهاد سلط الله علیکم ذلا لا ینزعه حتی ترجعوا الی دینکم" زمانی که بیع عینه نمودید و دم های گاو ها را گرفتید و راضی به زراعت شدید و جهاد را ترک کردید خداوند بر شما ذلت و خواری را مسلط خواهد ساخت که آن را تا مادامی که به دین تان بر نگشته اید از شما دور نخواهد ساخت.
(رواه ابو داود باسناد حسن)
10_ترک جهاد سبب موت حقیقی یا موت همت و قلب بنابر قول مفسرین است.
چنانچه خداوند می فرماید:
أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ خَرَجُواْ مِن دِيَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْيَاهُمْ إِنَّ اللّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَلَـكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَشْكُرُونَ
( سوره بقره/243)
آیا آگاهی کسانی که از خانه های خویش؛ در حالی که هزاران نفر بودند؛ از ترس مرگ بیرون رفتند. پس خدا بدیشان گفت: بمیرید. سپس خداوند آنان را زنده کرد. بی گمان خداوند فضل خویش را شامل مردم می سازد و لیکن بیشتر مردم شکر گذاری نمی کنند.
11_ترک جهاد سبب سرگردانی؛تحیر و منشأ فسق است.
چنانچه خداوند می فرماید:
قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الأَرْضِ فَلاَ تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ
( سوره مائده/26)
گفت: این سرزمین تا چهل سال بر آنان حرام است. در سرزمین سرگردان می گردند و بر قوم ستم پیشه و نافرمان غمگین مباش.
12_ترک جهاد سبب خسران و عذاب و گرفت الهی و محبت با دنیا و علامت نفاق و آمدن قومی دیگر بجای اقوام گذشته است.
يَا قَوْمِ ادْخُلُوا الأَرْضَ المُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَلاَ تَرْتَدُّوا عَلَى أَدْبَارِكُمْ فَتَنقَلِبُوا خَاسِرِينَ
( سوره مائده/21)
ای قوم من!به سر زمین مقدسی داخل شوید که خداوند دخول بدانجا را برای شما مقدر کرده است. و پشت نکنید تا زیانکارانه بر نگردید.
قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
(سوره توبه/24)
بگو: اگر پدران و فرزندان و برادران و همسران و قوم و قبیله شما و اموالی که بدست آورده اید و بازرگانی و تجارتی که از بی بازاری و بی رونقی آن می ترسید و منازلی که مورد علاقه شما است اینها در نظرتان از خدا و پیامبرش و جهاد در راه او محبوبتر است در انتظار باشید که خداوند کار خود را می کند؛ و خدا افراد نافرمان و فاسق را هدایت نمی فرماید.
إِلاَّ تَنفِرُواْ يُعَذِّبْكُمْ عَذَاباً أَلِيماً وَيَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَيْرَكُمْ وَلاَ تَضُرُّوهُ شَيْئاً وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
(سوره توبه/39)
اگر برای جهاد بیرون نروید خداوندشما را عذاب دردناکی می دهد و قومی را جایگزین تان می سازد که جدای از شمایند. و هیچ زیانی به خدا نمی رسانید و خدا بر هر چیزی تواناست.
أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوهُمُ الأَدْبَارَ (15) وَمَن يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِّقِتَالٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بَاء بِغَضَبٍ مِّنَ اللّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
(سوره انفال/15/16)
ای مومنان! هنگامی که با انبوه کافران روبرو شدید بدانان پشت می کنید. هر کس در آن هنگام بدانان پشت کند و فرار نماید. مگر برای تاکتیک جنگی یا پیوستن به دسته ای ,گرفتار خشم خدا خواهد شد و جایگاه او دوزخ خواهد بود و دوزخ بدترین جایگاه است.
و رسول اکرم_صلی الله علیه و سلم_می فرماید:
"اجتنبوا السبع الموبقات - و فیه - التولی یوم الزحف
از هفت چیز هلاک کننده اجتناب ورزید_که یکی از آنان فرار از میدان جنگ است.
(صحیح مسلم عن أبی هریره به حواله تفسیر قرطبی ج 7/243)
13_ترک جهاد شأن کسانی است که ایمان ندارند و در شک و تردیدند.
چنانچه خداوند می فرماید:
لاَ يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ وَاللّهُ عَلِيمٌ بِالْمُتَّقِينَ (44) إِنَّمَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فِي رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ (45)
(سوره توبه/44/45)
آنان که ایمان به خدا و روز آخرت دارند در انجام جهاد با مال ها و جان هایشان از تو اجازه نمی گیرند و خداوند به خوبی افراد پرهیزگار را می شناسد.تنها کسانی از تو اجازه می خواهند که به خدا و روز جزا ایمان ندارند و دل هایشان دچار شک و تردید است و در حیرت و سرگردانی خود بسر می برد.
14_منافقان تارک جهادند و مانع از آن.
فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرّاً لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ
(سوره توبه/81)
منافقان(خانه نشینان) از اینکه از رسول خدا واپس کشیده اند شادمانند و نخواستند با مالها و جان های خود در راه خدا جهاد و پیکار نمایند و میگویند در گرما حرکت نکنید. بگو: اگر دانا بودند می فهمیدند که آتش دوزخ بسیار گرمتر و سوزانتر است.
15_ترک جهاد کار بیماران قلبی و ترسوها است.
وَيَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا لَوْلَا نُزِّلَتْ سُورَةٌ فَإِذَا أُنزِلَتْ سُورَةٌ مُّحْكَمَةٌ وَذُكِرَ فِيهَا الْقِتَالُ رَأَيْتَ الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ يَنظُرُونَ إِلَيْكَ نَظَرَ الْمَغْشِيِّ عَلَيْهِ مِنَ الْمَوْتِ فَأَوْلَى لَهُمْ
(سوره محمد/21)
مومنان می گویند:کاش سوره ای نازل می شد, زمانی که سوره محکمی نازل می گردد منافقان بیمار دل را می بینی همچون کسی به تو نگاه می کنند که به سبب مرگ بی هوش افتاده است پس مرگ بر آنان باد.
16_فرار از جهاد هیچ سودی نداشته بلکه سبب ذلت و رسوایی است.
چنانچه خداوند می فرماید:
قُل لَّن يَنفَعَكُمُ الْفِرَارُ إِن فَرَرْتُم مِّنَ الْمَوْتِ أَوِ الْقَتْلِ وَإِذاً لَّا تُمَتَّعُونَ إِلَّا قَلِيلاً
(سوره احزاب/16)
بگو: اگر از مرگ یا کشته شدن فرار کنید:این فرار سودی به حال شما نخواهد داشت, و اگر سودی داشته باشد خدا بیش از چند روزی بهره مندتان نمی گرداند.
بَشِّرِ الْمُنَافِقِينَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذَاباً أَلِيماً (138) الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاء مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ أَيَبْتَغُونَ عِندَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ العِزَّةَ لِلّهِ جَمِيعاً (139)
(سوره نساء/138/139)
به منافقان مژده بده که عذاب دردناکی دارند. این منافقان کسانی هستند که کافران را بجای مومنان به سرپرستی و دوستی می گیرند. آیا عزت را پیش کافران می جویند؟ چرا که عزت و شوکت جملگی از ان خداست.
يَقُولُونَ لَئِن رَّجَعْنَا إِلَى الْمَدِينَةِ لَيُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ
(سوره منافقون/8)
می گویند: اگر به مدینه بر گشتیم باید افراد با عزت و قدرت, اشخاص خوار و ناتوان را از آنجا بیرون کنند. عزت و قدرت از آن خدا و پیامبرش و مومنان است ولی منافقان نمی دانند.
17_تر ک جهاد سبب افساد در زمین است.
وَلَوْلاَ دَفْعُ اللّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَّفَسَدَتِ الأَرْضُ وَلَـكِنَّ اللّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ
(سوره بقره/251)
و اگر خداوند برخی از مردم را به وسیله برخی دیگر دفع نکند, فساد زمین را فرا می گیرد ولی خداوند نسبت به جها نیان لطف و مرحمت دارد.
وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيراً وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ
(سوره حج/40)
اصلا اگر خداوند بعضی از مردم را بوسیله بعضی دیگر دفع نکند,دیرها و کلیساها و کنیسه ها و مسجدها که در آنجا خدا به کثرت یاد می شود تخریب و ویران می گردد. و به طور مسلم خدا یاری می دهد کسانی را که او را یاری دهند.خداوند نیرومند و چیره است.
18_بسیاری از مصلحت های بس بزرگ با ترک جهاد فوت می گردند.
مانند: اجر و ثواب,شهادت,غنیمت,تربیت ایمانی که بدون جهاد و از بین بردن کفار و بالا بردن شأن و شوکت مسلمین و داخل گرداندن مردم در اسلام هرگز بدست نمی آید.
خلاصه این که ترک جهاد همه منافع و اهداف اساسی آن را از بین می برد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر